RAKETA RH 320

 

 

Raketa RH 320 je zapravo projektovana za potrebe testiranja letnih karakteristika motora H-100-0. Prva raketa imala je sistem za izbacivanje padobrana sa živinim prekidačem i malim raketnim motorom koji je potiskivao klip koji gura padobran napolje. Živin prekidač aktivira sistem za izbacivanje padobrana u momentu kada se raketa okrene ka zemlji. Medjutim, mana ovog sistema je što se može aktivirati usled inercije ( usporenja) rakete u trenutku prestanka rada motora.

Zbog toga je naredna ispaljena raketa imala još originalniji i jednostavniji sistem, kod koga se padobran nalazio u šupljem delu trupa obmotanog kartonskom oplatom koja je bila zalepljena lepljivom trakom preko koje je goreo fitilj tačno onoliko dugo koliko je raketi potrebno da dostigne maksimalnu visinu. U tom momentu, fitilj bi progoreo lepljiivu traku, kartonska oplata bi se odvojila i padobran bi se oslobodio. Problem kod ovog sistema bila je sinhronizacija paljenja raketnog motora i fitilja sistema za padobran. Ovaj problem je postojao i kod narednog modela koji se spuštao pomoću dva rotora koji bi se na sličan način raširili po prestanku rada motora.

 

Jednostavan princip aktiviranja padobrana

 

SNIMCI ISPALJIVANJA:

 

U svim slučajevima i varijantama raketa je imala težinu izmedju 1600 i 1900 grama. Visine koje su postizane premašuju 1000m.

 

TEHNIČKI CRTEŽ I DIMENZIJE

Preuzmi crtež u AutoCadu

Procedure ispaljivanja RH 320

Kalkulacija spoljne balistike