MIR 2011

Aero-klub "Istraživački Raketni Centar"

Po prvi put, je učestvovao na smotri amaterske raketne tehnike MIR, koja se održava u skladu sa regulativama medjunarodne raketne asocijacije "TRIPOLI ROCKETRY ASSOCIATION"  (TRA). Pomenuta organizacija priredjuje raketaške vikende,smotre i manifestacije kako u USA, tako i širom Evrope i sveta, i to u okviru svojih ovlašćenih lokalnih prefektura (www.tripoli.org).

Za razliku od pravilnika organizacije FAI, koji reguliše raketno modelarstvo manjih snaga, (gde odavno imamo svoje predstavnike i decenijama beležimo vredne uspehe od strane mnogih klubova i pojedinaca) i koji pokriva oblast raketnog modelarstva do klase motora F ( 80NS), organizacije poput  (TRA) i "National Association od Rocketry" ( NAR) , svojim pravilnicima regulišu bavljenje raketnim modelarstvom i amaterskom raketnom tehnikom većih snaga. U ovim organizacijama Srbija do sada  nije imala nijednog zvaničnog predstavnika.

Tradicionalno, jedna od takvih, nama trenutno najbližih raketaških smotri organizuje se u TRA prefekturi u Italiji svake godine, i to u okolini Bolonje pod nazivom "MIR". Ove godine, učešćem na ovoj smotri i naš klub je obezbedio članstvo u TRA organizaciji kao i L1 sertifikat, čime se svrstao medju nekoliko hiljada pojedinaca iz celog sveta koji i formalno poštuju, prihvataju i pridržavaju se pravila struke vezanih za raketno modelarstvo i raketnu tehniku većih totalnih impulsa i potisaka.

Time smo se i mi priključili zemljama u regionu koje u ovoj organizaciji imaju svoje predstavnike. To je za nas posebna čast, jer da podsetimo, članovi ove organizacije prvi su uspeli da pošalju amatersku raketu u svemir...

http://www.the-rocketman.com/CSXT/default.asp

 

VIDEO REPORTAŽA SA SMOTRE ( Preuzeto od kolega iz Francuske)

 

 

 

VIDEO REPORTAŽA SA SMOTRE I OKO SMOTRE...

 

 

Fotografije, izveštaj i video materijali:

S obzirom da smo se po prvi put pojavljivali na manifestaciji u organizaciji TRA prefekture, kao i s obzirom na činjenicu da smo definitivnu potvrdu učešća dobili 2 dana pred održavanje manifestacije, za tako kratko vreme pripremili smo se maksimalno koliko smo mogli, i bili smo u velikoj nedoumici da li se uopšte treba upuštati u realizaciju učešća na takvoj jednoj smotri bez adekvatne pripreme. Ipak, odlučili smo da probamo. Značajan broj zainteresovanih članova kluba nije se mogao odazvati pozivu što je razumljivo s obzirom na iznenadni karakter učešća. Zbog toga nam je iskreno žao jer bi svojim prisustvom sigurno olakšali postizanje postavljenog cilja, a s druge strane mladji članovi su imali dosta toga da vide i nauče.

Nakon velikog šoka, i potpuno neočekivanog otkaza elektronike u prvom pokušaju, veliku pomoć i podršku tokom narednog pokušaja smo dobili od kolega iz Hrvatske što je bilo od ključne važnosti za uspešan drugi let.

Zbog toga se i ovom prilikom zahvaljujemo na pomoći: Ivanu, Jozi, Zlatku i naravno Kreši...

     

 

Kolaž ostalih fotografija preuzetih sa sajta domaćina manifestacije:

http://www.acmeitalia.org