RAKETA "SPRINT 09"

 

 

 

Već duže vremena ( od početka devedesetih godina pa do danas) oseća se potreba za jednim pouzdanim standardnim raketnim modelom u klasi od 80NS, kakav je nekada bio model rakete SPRINT 02, koji je osamdesetih godina 20 veka proizvodio ARAK. Nakon što je ARAK krajem osamdesetih godina prestao sa proizvodnjom pa sve do danas, situacija na tržištu je bila takva da je najveći model koji se u prodaji mogao promnaći bio model u klasi B ili eventualno C ( 5 do 10NS).

Igrom slučaja, za potrebe filmske industrije i odredjenih manifestacija, IRC je razvio raketni model koji je zbog svoje sličnosti sa nekadašnjim modelom SPRINT 02 dobio naziv : "SPRINT 09".

Ipak, u želji da privučemo što više mladih polaznika i zainteresujemo ih da postanu raketaši-graditelji, ovaj model smo osmislili tako da bude mnogo jednostavniji za gradnju od nekadašnje rakete SPRINT 02.

Model se izradjuje od PVC cevi dužine 600mm, prečnika 50mm. Startna masa iznosi oko 500 grama, a motor klase F daje potisak od oko 40N sa izrazito mekanom karakteristikom na startu, i postepenim ubrzanjem.

Zbog ovoga,rampa treba da bude dužine 1.5m, prečnika 7mm, dok vodjica treba da bude unutrašnjeg prečnika od 8mm

Ovo omogućava da stabilizatori budu izradjeni od balze debljine 2mm ili sličnog laganog materijala i zalepljeni lepkom bez dodatnih mehaničkih veza. Naime kod ranijeg modela (SPRINT 02), zbog većih opterećenja i ubrzanja, graditelji su morali da izradjuju veliki broj komponenti za fiksiranje stabilizatora i motora, a čitav postupak je bio poprilično složen za jednog mladog raketaša.

Kod rakete "Sprint 09" ovo nije slučaj. Takodje, raketa je izradjena iz jednog dela, ali poseduje odvojene sisteme za spuštanje vrha i trupa.

Vrh se spušta strimerom, a trup se spušta posebno padobranom manje površine.

Ispitivanja su pokazala da se uz ovakav način prizemljenja raketni model najlakše pronalazi i najpouzdanije funkcioniše jer trup i vrh padaju odvojeno i dobro su vidljivi.

U slučaju jednog padobrana na koji su spojeni i vrh i trup, često se dešava da dodje do neplaniranog odvajanja jedne od komponenata koja onda nije lako uočljiva i u tom slučaju najverovatnije biva izgubljena.