RAKETA "EDDY"

(MODELARSKA RAKETA SA ŽIROSKOPSKOM STABILIZACIJOM)

 

Veoma interesantna modelarska raketa,bez stabilizatora, čijom se izradom raketaš početnik upoznaje sa velikim delom problema vezanim za stabilnost i trajektoriju rakete.

Pogonsku grupu čini 5 raketnih motora. Četiri su samo pogonska a peti, centralni motor osim pogonske uloge ima i svrhu da svojim zakošenim mlaznicama rotira raketu.Ukupan totalni impuls svih motora zajedno iznosi 80 Ns a raketa raspolaže i uredjajem za spuštanje.

Ispaljuje se iz cevastog lansera, izradjena je od PVC cevi. Ukupna dužina rakete iznosi oko 800mm a startna masa oko 550 grama.

Na primeru izrade ovakve rakete, svaki se raketaš početnik može upoznati sa praktičnim problemima i osobenostima žiroskopske stabilizacije, pripaljivanja većeg broja motora kao i pripaljivanja motora na nepristupačnom mestu.

 

Prva proba ispravnosti sistema za stabilizaciju izvršena je 04.09.2010. kada je startovan samo centralni motor.

 

Snimak prve probe:

 

 

 

Nakon toga, prva kompletna raketa sa žiroskopskom stabilizacijom izradjena je za medjunarodnu smotru raketne tehnike Memorijal - "Borivoje Milićević" 2010 i sa njom je pobedu u klasi MID POWER raketa ubedljivo odneo Vuk Jelovac, član AK "IRC".