English

AEROKLUB „ ISTRAŽIVAČKI RAKETNI CENTAR

U SARADNJI SA GRADSKIM SEKRETARIJATOM ZA PRIVREDU I

VAZDUHOPLOVNIM SAVEZOM BEOGRADA 

POZIVA VAS  DA

25 i 26 SEPTEMBRA 2010. godine,

UČESTVUJETE NA SMOTRI "HIGH POWER" RAKETNE TEHNIKE KOJA ĆE SE ODRŽATI

NA SPORTSKOM AERODROMU LISIČJI JARAK

 

MOLE SE SVI ZAINTERESOVANI ZA UČEŠĆE DA POPUNE OBRAZAC PRIJAVE

I POŠALJU GA NA E-MAIL: INFO@RAKETNICENTAR.COM

 

DETALJE I SATNICU MANIFESTACIJE POGLEDAJTE OVDE

 

 

 

PROPOZICIJE

 

 

Pre svega, skreće se pažnja učesnicima da akcenat ove manifestacije neće biti na takmičenju, već pre svega na razmeni iskustava i afirmaciji ove nove, odnosno davno zaboravljene discipline u kojoj smo nekada beležili vrhunske rezultate.

Tokom smotre ispaljuju se amaterske rakete  „home made“ izrade,  koje obavezno moraju imati uredjaj za bezbedno spuštanje na zemlju i po pravilu nisu makete odnosno nisu kopije postojećih raketa i svemirskih letelica već originalna sopstvena konstruktivna rešenja takmičara.

 

- Minimalni dozvoljeni unutrašnji prečnik trupa rakete je 56mm ukoliko učesnik koristi motor H-90-0(P)  obezbedjen na licu mesta.  U suprotnom minimalni dozvoljeni unutrašnji prečnik trupa je 46mm. Osim pomenutih motora, na smotri će biti dostupni i nešto slabiji motori u klasi F, dimenzija 100 x 40mm.

- Maksimalna dozvoljena startna masa rakete zajedno sa motorom je 2.5 kg.

- Maksimalna dozvoljena visina leta je 450 m

 

 

Za sve učesnike na terenu će biti obezbedjeni  motori H-90-0(P) , i s obzirom na činjenicu da je reč o buster motorima, obavezna je upotreba sistema za aktiviranje padobrana ili sl. koji su nezavisni od postojanja izbacnog punjenja motora.

Dakle, preporučuju se elektronski tajmeri, položajni prekidači, davači diferencijalnog pritiska, RC komande i drugi slični autonomni uredjaji, nezavisni od raketnog motora.

Organizator takmičenja obezbedjuje lansirnu šinu dužine 3m koja svojim profilom odgovara vodjici izradjenoj od šrafa 3.5 x 25mm.

Učesnici mogu donositi i svoje lansirne uredjaje, ali će stručni žiri imati pravo da ocenjuje njihovu bezbednost i potrebnu dužinu.

 

 


U OKVIRU FESTIVALA ODRŽAĆE SE I TAKMIČENJA ZABAVNOG KARAKTERA I TO:

 

2) TAKMIČENJE U POGADJANJU CILJA KLASIČNIM RAKETNIM MODELIMA

( Opširnije...)

 

3) TAKMIČENJE U MAKSIMALNOM DOMETU RAKETA NA VODENI POGON

( Opširnije...)

Za učešće na takmičenju u pogadjanju cilja klasičnim raketnim modelima kao i maksimalnom doletu raketa na vodeni pogon nije neophodno popunjavati poseban formular prijave. Dovoljno je prijaviti se za učešće na High Power smotri čime se automatski stiče pravo za učešće i na ostalim takmičenjima koja se organizuju tom prilikom.

Regitsracije modela obaviće se na terenu na dan takmičenja.


TEORETSKO EKSPERIMENTALNI DEO SMOTRE

 

Pozivaju se učesnici da prikažu i obrazlože svoja trenutna istraživanja, eksperimente i razvojne projekte u oblasti raketne tehnike.

U toku smotre, predvidjen je  termin za predstavljanje eksperimentalnih radova u oblastima raketne tehnike po slobodnom izboru ( pogon, aerodinamika, otpornost materijala i sl.)

Prvog dana, učesnicima je omogućeno da prikažu i obrazlože projekte na kojima rade, a drugog dana da eventualno izvrše i praktičnu demonstraciju svojih radova.

 

Stručna komisija će oceniti prikazane projekte a sponzori manifestacije nagraditi najbolje i najinteresantnije radove.  

Pozivaju se i sve zvanične organizacije i institucije da pomognu održavanje smotre učešćem na izložbi koja će tokom manifestacije biti postavljena.